Poliția daneză precizează că bărbatul de 32 de ani a încercat să intre în ambasadă, însă a fost oprit de un angajat al acesteia înainte ca poliția să ajungă. Judecătorii vor decide sâmbătă dacă iranianul va fi sau nu arestat preventiv. Poliția a declarat că este acuzat de vandalism, violență și infracțiune împotriva unui diplomat. 

“Este regretabil că în inima Europei, un astfel de atac poate fi comis împotriva unui ambasador care se bucură de imunitate diplomatică și că poliția nu se află la timp la fața locului”, a transmis și Ministerul iranian de Externe, care a adăugat că bărbatul ar fi avariat mașini din curtea ambasadei. În urma incidentului, ambasadorul danez din Iran a fost convocat pentru explicații.

Nu este clară motivația cetățeanului iranian, dar în ultimele săptămâni, Iranul s-a confruntat cu proteste după ce Poliția Moralității a ucis-o pe  Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani, din cauză că ar fi purtat greșit vălul islamic. Protestele s-au extins apoi și în alte state europene, vizând inclusiv mai multe ambasade iraniene.

Surse: Bloomberg, Barrons.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday