Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a susținut joi o conferinţă de presă la Lima, în Peru. În contextul în care președintele Biden a declarat anterior “că rămâne de văzut” dacă se va întâlni cu Putin la summitul G20, Blinken a fost întrebat de reporteri despre responsabilitatea SUA de a deschide un dialog pe cale diplomatică cu Rusia, având în vedere preocupările internaționale legate de un eventual atac nuclear desfășurat de ruși.

Blinken a răspuns: “În ceea ce privește Ucraina, cred că ceea ce ați văzut în ultimele săptămâni este o dublare sau o triplare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, inițiată de Vladimir Putin: mobilizarea rezerviștilor, pretinsa anexare a teritoriului ucrainean și, desigur, amenințările privind folosirea armelor nucleare. Am văzut, desigur, și câștigurile foarte semnificative ale ucrainenilor atât în ​​nord-est, cât și în sud”.

Dar adevărul este că președintele Putin și Rusia nu au manifestat absolut niciun interes semnificativ pentru vreun fel de diplomație. Și dacă și când vor face acest lucru, este greu de prezis. Am spus tot timpul, și președintele Zelenski a spus tot timpul, că situația se va rezolva în cele din urmă prin diplomație. Și când Rusia va arăta că are intenții serioase în ceea ce privește angajarea într-o astfel de diplomație, noi vom fi pregătiți, vom fi acolo. Dar fiecare semn din acest moment indică, din păcate, că Rusia se îndreaptă în direcția opusă, a mai afirmat secretarul de stat.

Reamintim că Joe Biden a declarat în cadrul unui eveniment desfășurat la New York, că amenințările lui Putin că va folosi armele nucleare creează cel mai mare risc de la criza rachetelor din Cuba, din 1962. Președintele American a precizat că Washingtonul “încearcă să găsească o rampă de ieșire” din situație pentru Vladimir Putin.

Sursă: US Department of State.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday