În analiza sa zilnică, ISW arată că Rusia a folosit până acum 86 de drone kamikaze iraniene, dar a preferat să atace mai mult orașe și obiective de infrastructură civilă decât pozițiile Armatei Ucrainene. Totuși, mai arată ISW, eficiența acestora este relativ redusă, căci ucrainenii au doborât 60% dintre acestea înainte ca ele să-și lovească ținta.

În alocuțiunea sa de joi noaptea, președintele Zelenski a declarat că, în ultima săptămână, Armata Ucraineană a eliberat 500 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean ocupat de ruși, precum și câteva zeci de localități.

Frontul de Sud. După avansul spectaculos început sâmbătă, prin care au spart apărarea rusă și au forțat retragerea acesteia circa 50 de kilometri din nordul regiunii Herson, forțele ucrainene s-au regrupat și, potrivit analiștilor militari ruși, sunt gata să reia ofensiva spre Berislav și Nova Kakhovka.

În același timp, sursele ruse atrag atenția asupra unor concentrări mari de forțe ucrainene pe sectorul Zaporijie al Frontului de Sud, care ar anticipa o a treia contraofensivă spre Melitopol și Berdiansk.

Anterior, la finalul lunii august, bloggerii militari ruși au anticipat corect ofensiva ucraineană din Harkov, dar Armata Rusă a fost totuși luată prin surprindere de aceasta.

Frontul de Est. Sursele ruse semnalează prezența trupelor ucrainene de la NE și SE, circa 20-30 de kilometri de Kupiansk, aparent în pregătirea atacului asupra orașului Svatove.

De asemenea, Armata Ucraineană este prezentă la nord de Kreminna, controlând legătura terestră dintre acest oraș și Svatove. Nu este clar cât de solide sunt pozițiile defensive ale rușilor în aceste puncte, în timpul scurt de după retragerea de la Liman și de pe râul Oskil. În Donbas, forțele ruse continuă ofensiva spre Bakhmut.

Surse alternative: ISW, Ukrinform, WarMapper

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday