La summitul Comunității Politice Europene (EPC) de la Praga participă liderii din cele 27 de state ale UE și din alte 17 țări europene. Cei 44 de oficiali vor discuta despre energie, migrație și securitate, cu accent pe războiul din Ucraina, iar Volodimir Zelenski va vorbi de la Kiev prin videoconferință.

Reuters explică faptul că summitul va fi cel mai probabil dominat de diferențe de opinie cu privire la modul de plafonare a prețurilor la gaze, cu scopul de a limita scumpirea energiei. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, descrie această întâlnire ca fiind “o modalitate de a căuta o nouă ordine fără Rusia. Nu înseamnă că vrem să excludem Rusia pentru totdeauna, ci doar această Rusia, Rusia lui Putin”.

Borrell a subliniat că reuniunea EPC include țări precum Marea Britanie, Serbia și Turcia, întinzându-se de la Caucaz până la Marea Nordului și Mediterană: “Acesta este semnalul pe care vrem să-l transmitem. Rusia este izolată. Tu nu ai loc, toți ceilalți sunt aici”, a mai subliniat oficialul european.

Adunarea de la Praga este văzută ca o mare demonstrație de solidaritate într-un context dominat de multiple crize. Totuși, EPC nu are instituții sau personal dedicat, ci se rezumă doar la a reuni lideri europeni, iar acest lucru a condus la întrebări despre cum ar fi puse în aplicare orice decizii ar fi luate la acest summit.

Cu toate acestea, analiștii îl consideră un efort fără precedent, acela de a reuni lideri de pe tot continentul pentru a discuta domenii de interes comun. Dacă se dovedește a fi un succes, evenimentul poate continua să aibă loc și de două ori pe an, însă BBC atrage atenția că există riscul și ca acesta să fie un eșec.

Surse: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday