Premiul Nobel pentru Literatură. Autoarea franceză Annie Ernaux a câștigat distincția, ”pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”.

Academia Suedeză a anunțat că Annie Ernaux, născută în Franța, este laureatul premiului Nobel pentru Literatură a ediției din 2022. În opera sa, Ernaux examinează în mod constant și din unghiuri diferite o viață marcată de disparități puternice în ceea ce privește genul, limba și clasa. Drumul ei către autor a fost lung și anevoios”, precizează Comitetul Nobel.

Anul trecut, distincția a fost câștigată de Abdulrazak Gurnah (Tanzania), pentru “relatarea fără compromisuri și plină de compasiune a efectelor colonialismului și a destinului refugiaților prinși între culturi și continente”.

Recompensa pentru câștigarea Nobel se ridică la 1,1 milioane de dolari. Printre câștigătorii din trecut ai Premiului Nobel pentru Literatură se regăsesc romancieri precum Ernest Hemingway, Gabriel Garcia Marquez și Toni Morrison, poeți precum Louise Gluck, Pablo Neruda, Joseph Brodsky și Rabindranath Tagore și dramaturgi precum Harold Pinter și Eugene O’Neill.

Folosim cookies