Academia Suedeză a anunțat că Annie Ernaux, născută în Franța, este laureatul premiului Nobel pentru Literatură a ediției din 2022. În opera sa, Ernaux examinează în mod constant și din unghiuri diferite o viață marcată de disparități puternice în ceea ce privește genul, limba și clasa. Drumul ei către autor a fost lung și anevoios”, precizează Comitetul Nobel.

Anul trecut, distincția a fost câștigată de Abdulrazak Gurnah (Tanzania), pentru “relatarea fără compromisuri și plină de compasiune a efectelor colonialismului și a destinului refugiaților prinși între culturi și continente”.

Recompensa pentru câștigarea Nobel se ridică la 1,1 milioane de dolari. Printre câștigătorii din trecut ai Premiului Nobel pentru Literatură se regăsesc romancieri precum Ernest Hemingway, Gabriel Garcia Marquez și Toni Morrison, poeți precum Louise Gluck, Pablo Neruda, Joseph Brodsky și Rabindranath Tagore și dramaturgi precum Harold Pinter și Eugene O’Neill.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday