Pe rețelele ruse de socializare a apărut un protest video al unui grup de soldați ruși, proaspăt mobilizați. Aceștia arată că nu au niciun fel de comandă, au fost înarmați cu puști vechi și muniție inoperabilă, nu au mâncare și își cheltuie banii proprii pentru a supraviețui.

Deși locația lor nu este specificată, din context se înțelege că aceștia nu sunt în Ucraina ci undeva în Rusia, posibil în regiunea Belgorod, din apropiere de Harkov. Bloggerii ruși confirmă autenticitatea videoclipului și avertizează că astfel de situații pot reprezenta o amenințare serioasă pentru apărarea rusă, odată trimiși astfel de soldați slab echipați și cu moralul la pământ pe linia frontului.

Frontul de Est. Armata Ucraineană a intrat în regiunea Luhansk, iar ISW observă că, la o lună de la deschiderea ofensivei pe acest front, aceasta nu a culminat, ceea ce înseamnă că încă există potențial de înaintare. Rușii par a încerca trimiterea de rezerve la Svatove, dar Armata Ucraineană a tăiat deja linia de comunicație dintre Svatove și Kreminna. Consilierul prezidențial ucrainean, Aleksei Arestovici spune că rușii speră se reaprovizioneze cu muniție și oameni Svatove, dar va fi greu pentru ei să facă asta înainte de reluarea “foarte curând” a ofensivei ucrainene.

ISW arată că pierderea apărării de pe râurile Oskil și Siverski Doneț lasă Armata Rusă fără baraje naturale pe care să-și organizeze apărarea din Luhansk, iar noul front “este numai bun pentru tipul de război rapid de manevră pe care forțele ucrainene l-au folosit eficient în estul Harkov, la începutul lunii septembrie. Nu există indicii că Armata Rusă ar fi consolidat substanțial vestul regiunii Luhansk, iar contraofensivele în curs ale Ucrainei [în sud și în est] forțează probabil Kremlinul să acorde prioritate apărării uneia dintre zonele de operațiuni în detrimentul alteia, sporind potențial probabilitatea succesului ucrainean în ambele”, mai arată ISW.

Frontul de Sud. Arestovici mai spune că, după căderea liniilor de apărare ruse din Herson și mutarea liniei frontului mai la sud, acestea “s-au scurtat” de la 200 de km, săptămâna trecută, la doar 140 de km acum. La fel ca pe Frontul de Est, rușii au rămas fără bariera naturală de pe râul Inhuleț, iar lațul din jurul liniei Herson-Nova Kakhovka s-a strâns pe un culoar de 10-15 km, pe malul drept al Niprului. Asta înseamnă că acum toate trupele ruse de aici sunt în raza artileriei ucrainene, nu numai a HIMARS.

ISW observă faptul că ucrainenii se concentrează la NV de orașul Herson, iar sursele ruse cred că aceștia se pregătesc pentru un atac direct asupra acestuia.

Surse alternative: ISW, Wartranslated

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday