În cadrul Studiului Rhineland, realizat de Centrul German pentru Boli Neurodegenerative (DZNE), cercetătorii au monitorizat activitatea fizică a 2.550 de persoane cu vârste cuprinse între 30 și 94 de ani. Participanții au purtat un accelerometru pe partea superioară a coapsei, pe tot parcursul cercetării care a durat 7 zile, pentru a colecta date despre activitatea lor fizică.

Informația obținută de RMN a dezvăluit noi detalii, în mod particular despre volumul creierului și grosimea cortexului. Oamenii de știință au putut să determine ce regiuni ale creierului sunt stimulate în mod special de exercițiile fizice.

“În cercetările anterioare, creierul a fost considerat un întreg. Scopul nostru a fost să aruncăm o privire mai detaliată asupra creierului și să aflăm ce regiuni ale acestuia sunt afectate în mod special de activitatea fizică” a spus Fabienne Fox, autorul principal al studiului.

Potrivit lui Fox, “am reușit să arătăm că activitatea fizică a avut un efect notabil pe aproape toate regiunile creierului care au fost investigate. În general putem să afirmăm că, cu cât activitatea fizică este mai intensă și de mai lungă durată, regiunile creierului se măresc”.

Rezultatele studiului arată că până și cele mai mici schimbări de rutină, cum ar fi mersul pe jos timp de 15 minute pe zi sau urcatul pe scări în defavoarea liftului, ar putea avea un efect pozitiv substanțial asupra creierului și ar putea contracara pierderea materiei cerebrale care apare odată cu vârsta și dezvoltarea bolilor neurodegenerative.

“Cu rezultatele noastre, dorim să oferim un impuls suplimentar pentru a deveni mai activi fizic, pentru a promova sănătatea creierului și a preveni bolile neurodegenerative. Chiar și activitatea fizică modestă poate ajuta. Prin urmare, este nevoie doar de un mic efort pentru un impact mare”, a concluzionat Fabienne Fox.

Surse: SciTechDaily, Centrul German pentru Boli Neurodegenerative

Foto: Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday