Ursula von der Leyen propune plafonarea temporară a prețurilor la gaze naturale la nivelul UE, până la introducerea unui nou indice al prețurilor.

 

Introducerea unui plafon privind prețurile gazelor naturale este o soluție temporară până când vom avea un nou indice european al prețurilor, care să asigure o mai bună funcționare a pieței, iar Comisia Europeană a început deja să lucreze la acest plan”, a declarat Ursula von der Leyen în Parlamentul European.

În același timp, președintele Comisiei Europene a mai transmis că va trimite o scrisoare liderilor europeni în care va preciza că statele membre UE ar trebui să pună în aplicare un sistem comun privind achiziția de energie. 

Ursula von der Leyen a vorbit și despre situația din Marea Baltică: “Actele de sabotaj îndreptate în direcția conductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică. Pentru prima dată în istoria recentă, această infrastructură a devenit o țintă”. În acest sens, von der Leyen a precizat că blocul comunitar trebuie să efectueze mai multe teste ale infrastructurii critice și să folosească mai eficient metodele de supraveghere pentru a preveni astfel de acte de sabotaj.

Surse: Reuters, Euronews

Folosim cookies