Retragerile Armatei Ruse deveniseră inevitabile, după căderea Liman, pe Frontul de Est, și după ruperea liniilor de apărare pe direcția Krivoi-Rog spre Berislav, pe râul Nipru. Ucraina a impus o tăcere operațională firească, având în vedere mișcarea rapidă a trupelor sale. Totuși, în adresarea sa de la miezul nopții, președintele Zelenski a vorbit despre zeci de localități eliberate, nominalizând opt dintre ele pe Frontul de Sud, cu mențiunea că “lista este departe de a fi una completă”.

Frontul de Sud. În analiza sa zilnică, ISW scrie că “forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în nordul regiunii Herson, iar liniile rusești cu forțe reduse din acea zonă au început să intre în colaps”. Mai multe surse ruse au indicat că Armata Rusă se retrage spre sud, spre Berislav și se regrupează în zona Milove (15 km sud-vest de Dudceani).

O sursă rusă a raportat că Armata Ucraineană este la mai puțin de 9 km de Milove. ISW mai arată, citând un analist rus, că “o poziție stabilită de ucraineni pe malul de est (stânga) al râului Inhuleț și pe malul drept al lacului de acumulare Kakhovka le va permite acestora să strângă trupele rusești cu spatele la Nipru și să le forțeze să se retragă spre sud, spre orașul Herson și spre Berislav-Nova Kakhkova”. În același timp, rușii au atacat pozițiile ucrainene de la 20 km NV de orașul Herson, probabil pentru a avea mai multe poziții de protecție în jurul orașului, pe măsură ce alte elemente se retrag din nord.

Frontul de Est. Armata Rusă a efectuat o retragere completă de pe râul Oskil, lucru reliefat chiar de harta prezentată ieri după-amiază de Ministerul rus al Apărării. Nu este totuși foarte clar unde pregătește aceasta noua linie de apărare.

Imaginile geolocalizate arată trupele ucrainene sunt acum la 30 km vest de Svatove și în apropierea graniței administrative dintre Harkov și Luhansk. “Aceste câștiguri, împreună cu alte progrese ucrainene pe malul de est al râului Oskil, au lipsit în esență forțele ruse de capacitatea de a folosi acest baraj natural ca linie defensivă. Un blogger rus a descris această spunând că ceea ce a fost frontul Harkov (mărginit de linia râului Oskil) a devenit acum frontul Luhansk”. În timp ce rușii par a construi acum o defensivă la Svatove, grupurile de recunoaștere ucrainene operează de-a lungul drumului dintre Svatove și Kremina. ISW amintește că “aceste unități și formațiuni [ale Armeti Ruse] au fost grav degradate în timpul contraofensivei de la Harkov și este puțin probabil să stabilească o apărare stabilă a acestor zone critice dacă forțele ucrainene presează asupra lor”.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday