Banca Mondială explică faptul că economia României a evoluat mai bine decât arătau prognozele anterioare, în condițiile în care în primăvară estima o creștere economică de doar 1,9% pentru acest an. Această evoluție a fost posibilă pe fondul creșterii ratei consumului privat, după eliminarea restricțiilor adoptate în timpul pandemiei, moment în care inclusiv rata șomajului a scăzut. Totuși, Banca Mondială a redus prognoza de creștere economică pentru anul viitor, de la 4,1% în iunie la 3,2%.

Atrage atenția că previziunile viitoare vor fi influențate de evoluțiile războiului din Ucraina, de impactul pe care acestea îl vor avea asupra economiei Europene, dar și de inflație, perturbările din lanțul de aprovizionare și capacitatea României de absorbție a fondurilor europene. Banca Mondială consideră că redresarea economică în România poate fi obținută numai prin absorbția absolută și eficientă a fondurilor Next Generation puse la dispoziție de UE. 

Banca Mondială se așteaptă ca în T IV din 2022, producția industrială și consumul să scadă pe fondul problemelor generate de scumpirea gazelor naturale. Subliniază că pandemia și războiul din Ucraina au scos la iveală anumite vulnerabilități ale României și au accentuat diferențele dintre mediul urban și cel rural, mai ales în ceea ce privește calitatea vieții. Totodată, avertizează chiar dacă statul a aplicat măsuri de plafonare în ceea ce privește prețul la energie, tot gospodăriile sărace au fost afectate cel mai rău. 

În ceea ce privește implicarea statelor în probleme de protecție socială, raportul Băncii Mondiale arată că statul român a cheltuit cel mai puțin dintre toate țările din Europa și Asia care au fost cuprinse în raport. De asemenea, raportul mai arată și că implicarea statului în rezolvarea și prevenirea excluziunii sociale și a scăderii ratei șomajului este cea mai redusă.

Sursa: Banca Mondială

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday