Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a publicat un raport prin care avertizează că UE se confruntă cu “riscuri fără precedent” privind aprovizionarea cu gaze naturale în această iarnă, iar “oprirea completă a fluxului de gaze prin conducte rusești nu poate fi exclusă”.

AIE îndeamnă proprietarii de locuințe să economisească, prin coborârea temperaturii la termostate. Blocul comunitar trebuie să reducă consumul de gaz cu 13%, în eventualitatea în care Rusia va opri complet livrările. Măsurile trebuie să fie coordonate, incluzând deopotrivă energia consumată în uz casnic, cât și în industrie.

De asemenea, avertizează Europa că trebuie să se asigure că rezervele de gaze nu vor scădea sub 33% în această iarnă, astfel încât să aibă suficientă energie dacă apare o perioadă bruscă de frig. “Nivelurile de stocare sub acest prag ar putea să nu fie suficiente pentru a face față unei perioade de frig care se produce la sfârșitul sezonului de încălzire, similară cu cea cu care s-a confruntat Europa în martie 2018”.

Potrivit AIE, UE trebuie să se concentreze pe atingerea obiectivelor privind nivelurile de umplere a rezervelor de gaze subterane la 90% din capacitate. Până în prezent, UE a înmagazinat la 88% din capacitate.

Surse: AIE, Euronews

Sursa Foto: Yashabaker / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday