Violențele între forțele de ordine și studenți au avut loc la un protest desfășurat în complexul Universității de Tehnologie Sharif din capitala Teheran. În videoclipurile de pe rețelele sociale, poate fi văzut un grup de studenți încercuit de polițiști, în parcarea instituției. 

Potrivit presei locale, în campus s-ar fi adunat circa 200 de manifestanți, iar agenții de securitate au intervenit cu gaze lacrimogene și cu pistoale cu bile cu vopsea. Ulterior, în afara campusului s-au adunat și alți protestatari, care au venit în sprijinul studenților după apariția videoclipurilor pe rețelele de socializare. În semn de susținere față de studenții de la universitatea Sharif, studenții unei alte universități au protestat astăzi în campus, fără a fi raportată și o intervenție a autorităților. 

Protestele antiguvernamentale au început pe 17 septembrie, după moartea lui Mahsa Amini, o tânără de etnie kurdă, în vârstă de 22 de ani, bătută de poliția moralității pentru că nu a purtat vălul islamic în modul considerat corespunzător de către autorități. Mișcări de susținere au avut loc și în alte părți ale lumii, inclusiv în București, unde câteva zeci de femei au protestat în fața ambasadei Iranului. 

Recent, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a spus că moartea lui Amini este ”un incident amar, care mi-a frânt profund inima”. În schimb, despre manifestațiile din toată țara a spus că sunt ”revolte planificate de către Statele Unite, Israel și agenții lor plătiți, cu ajutorul unor iranieni trădători”.

Surse alternative: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday