Noul premier britanic, Liz Truss, și ministrul de Finanțe în cabinetul acesteia, Kwasi Kwarteng (ambii în foto), au anunțat în urmă cu 10 zile un pachet de măsuri care să stimuleze creșterea economică, prin tăieri de taxe susținute cu ajutorul unor împrumuturi masive.

Planul a declanșat o criză a încrederii investitorilor în guvern, afectând negativ astfel lira sterlină (a scăzut la cel mai mic nivel din istorie în raport cu dolarul american), valoarea obligațiunilor de stat și zguduind piețele globale într-o asemenea măsură încât Banca Angliei a trebuit să intervină cu un program de 65 de miliarde de lire sterline pentru a susține piețele. 

BBC scrie că printre măsurile prevăzute în planul guvernului se număra și tăierea de taxe pentru persoanele care câștigă peste 150 de mii de lire sterline pe an, o măsură criticată de o mare parte a populației, dar și de membri ai Partidului Conservator. Așadar, în urma acestor critici, noul executiv a renunțat la tăierile de taxe pentru persoanele cu venituri mari, dar acum, majoritatea publicațiilor britanice afirmă că decizia este “umilitoare” pentru noul guvern. 

La doar câteva ore după ce premierul Liz Truss a participat la un interviu BCC în vederea apărării noului plan, ministrul de Finanțe Kwasi Kwarteng a postat pe Twitter un mesaj în care anunță că măsura respectivă “distrage atenția” de la eforturile mai ample ale guvernului de a ajuta gospodăriile să treacă printr-o iarnă grea. 

Ca urmare, anunț că nu vom merge mai departe cu eliminarea cotei de impozitare. Înțelegem, v-am ascultat”, a declarat ministrul britanic de Finanțe. Reuters transmite că decizia de a renunța la tăierea de taxe pentru persoanele cu venituri mari după doar 10 zile de la anunțarea pachetului îi va pune pe Truss și Kwarteng sub o presiune uriașă de acum înainte. Unii analiști subliniază căaceastă răzgândire arată cât de maleabilă este Liz Truss în acest moment și cât de ușor este influențată de membrii conservatori, într-un mod diferit față de cum era Margaret Thatcher la începutul mandatului”.

Imediat după anunțul ministrului Kwarteng, lira sterlină a urcat la 1,118 dolari, în creștere cu 0,8% comparativ cu valoarea înregistrată la începutul săptămânii trecute. Mai mulți parlamentari de rang înalt din cadrul Partidului Conservator au criticat public intenția guvernului Truss, argumentând că reducerea cheltuielilor guvernamentale și creșterea împrumuturilor în vederea finanțării reducerii taxelor pentru cei înstăriți sunt riscante din punct de vedere politic, în timpul unei crize a costului vieții.

Surse: BBC, Reuters, Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday