Prognozele Trezoreriei Italiei indică faptul că a treia cea mai mare economie a Zonei Euro, lovită de creșterea prețurilor la energie și de o inflație record, se îndreaptă către o recesiune tehnică. Deși datele pentru intervalul iulie – septembrie nu au fost încă publicate, Trezoreria estimează că acestea vor indica o scădere economică. Economiștii definesc recesiunea tehnică prin două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului unei țări, însă Trezoreria consideră că Italia va avea trei astfel de trimestre și că va reveni pe creștere economică abia în intervalul aprilie – iunie 2023.

Reuters amintește că economia Italiei a depășit așteptările analiștilor și a crescut cu +1,1% în al doilea trimestru din acest an, comparativ cu cele trei luni precedente, dar Documentul Economic și Financiar al Trezoreriei arată că o scădere a PIB-ului Italiei a început deja. Analiza Trezoreriei estimează valori ușor negative ale evoluției economiei italiene atât în trimestrul al treilea din 2022, cât și în următorul trimestru din acest an, pe fondul evoluției slabe înregistrate de sectorul industrial.

Analiștii economici mai estimează că redresarea va fi condusă de o creștere a cererii internaționale, de o scădere a prețurilor la gaze și de o contribuție tot mai mare la PIB din fondurile Uniunii Europene prin PNRR. Reuters mai scrie că aceste estimări o pun din start pe Giorgia Meloni, care ar urma să preia funcția de premier al Italiei, într-o poziție extrem de dificilă.

Sursa: Reuters

Sursa Foto: Zimmytws / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday