Într-un interviu la ABC, generalul în retragere David Petraeus, figură de referință a armatei americane și fost șef al CIA, a prezis că, în cazul unui atac nuclear (tactic) în Ucraina, NATO ar putea considera că a fost atacată Alianța, din cauza riscului de radiații asupra țărilor învecinate cu Ucraina. El a spus că nu a discutat cu Jake Sullivan (consilierul pentru securitate al președintelui SUA) dar, în această situație ipotetică, SUA și NATO nu ar răspunde nuclear ci convențional, prin atacuri aeriene care, în câteva zile, ar distruge complet trupele ruse din Ucraina, inclusiv din Crimeea, precum și flota rusă din Marea Neagră.

Frontul de Sud. O spargere a liniilor de apărare ruse dinspre Krivoi Rog spre Nova Kakhovka s-a produs duminică după-amiază, dar amploarea înaintării ucrainene este încă neconfirmată. În adresarea sa de la miezul nopții, președintele Zelenski a confirmat eliberarea a două localități în Herson, dar diverse relatări, neconfirmate, de pe rețelele de socializare, vorbesc despre un colaps complet al frontului în această direcție și de o retragere a rușilor pe zeci de kilometri, spre Nova Kakhovka.

Comandamentul Ucrainean de Sud a cerut cetățenilor să nu mai posteze informații despre mișcarea trupelor ucrainene, “nici chiar în situația în care veștile sunt bune, pentru că asta pune în pericol viața soldaților ucraineni”. Cele mai multe informații despre avansarea ucrainenilor vin acum (din nou) din sursele ruse, corespondenții de război și bloggerii militari ruși având un ton de panică, nervozitate sau furie.

Totuși, spre deosebire de regiunea Harkov, în Herson rușii au organizat multiple linii de apărare, cu zone minate și fortificații, iar o înaintare a ucrainenilor pe câteva zeci de kilometri în doar o zi este puțin probabilă. Chiar dacă grupuri de infanterie ușoară, foarte mobile, pot face recunoașteri în forță în adâncime, este mai probabil ca ucrainenii să dorească, o joncțiune cu trupele lor care atacă dinspre Davidiv Brid și, eventual, o încercuire a trupelor ruse din nordul regiunii Herson.

Confirmată luni dimineața este doar spargerea liniilor în nordul regiunii Herson și o oarecare avansare a trupelor ucrainene (7-10 km) în interiorul dispozitivului Armatei Ruse.

Frontul de Est. Ucrainenii se mișcă repede și în regiunea Luhansk, după căderea Liman. Ei au avansat spre Kremina și toate informațiile indică faptul că se pregătesc să atace rapid acest oraș, pentru a nu permite reorganizarea liniilor ruse de apărare pe direcția Svatove-Kremina-Lisiceansk. ISW observa zilele trecute faptul că Vladimir Putin a deprioritizat alocarea forțelor din estul Ucrainei, pentru consolidarea sudului, mult mai important din punct de vedere economic și critic pentru apărarea Crimeei.

În același timp, bloggerii ruși vorbesc despre o acumulare de forțe ucrainene la nord de Melitopol, care ar sugera intenția deschiderii unui nou front dinspre Zaporijie-Vugledar spre Mariupol. De partea cealaltă, ucrainenii au informații că rușii au întărit puternic defensiva pe această linie.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday