Decizia lui Vladimir Putin de a anexa cele patru teritorii ucrainene (Donețk, Luhansk, Zaporijie și Herson) este cea mai recentă ofensă adusă Ucrainei și Occidentului de președintele rus, notează BBC. Prin anexare, Kremlinul încearcă să schimbe faptele din teren, într-un moment în care Ucraina își recâștigă teritoriile ocupate. Putin vrea să pună Kievul și Occidentului în fața unui fapt împlinit și ridică considerabil miza în conflictul cu Ucraina și lumea occidentală.

Ceremonia prin care Putin a semnat decretele de anexare a celor patru regiuni, desfășurată la Kremlin, a fost atent pusă în scenă, pentru un efect patriotic maxim: multe aplauze pentru președinte din partea publicului, o interpretare emoționantă a imnului național, iar Putin și cei patru administratori numiți de Kremlin ai teritoriilor anexate strângându-și mâinile și scandând “Rusia! Rusia!” împreună cu toată lumea din sală.

Dar realitatea este alta, mai ales în lumina așa-ziselor “referendum” organizate în teritoriile ocupate, care nu au fost decât tot evenimente concepute și controlate de Kremlin pentru ca Moscova să acapareze 15% din teritoriul Ucrainei. Dar nici Ucraina și nici comunitatea internațională în ansamblu nu vor accepta această anexare.

SUA nu vor recunoaște niciodată revendicările Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei”, a declarat joi președintele american Joe Biden, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că anexarea “nu va avea valoare juridică și merită să fie condamnată”.

Rusia a avertizat deja că orice atac asupra “noilor sale teritorii” va fi privit ca un atac la adresa integrității teritoriale a Rusiei. Kremlinul spune că își rezervă dreptul de a răspunde “cu toate mijloacele disponibile”. Ori aceasta includ arme nucleare. 

În ultimele săptămâni, înalți oficiali ruși au lansat indicii deloc subtile despre arsenalul nuclear al Moscovei, iar în discursul de ieri, Putin a spus că SUA au creat un precedent prin utilizarea armelor nucleare împotriva Japoniei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Această remarcă nu va fi trecut neobservat de guvernele occidentale.

Amenințarea nucleară care a provocat îngrijorare în Occident îi preocupă și pe oameni și în interiorul Rusiei. Săptămâna aceasta, un editorial din ziarul principal al țării Nezavisimaya Gazeta a criticat puternic “înalții oficiali ruși” pentru că au făcut “amenințări nucleare”.

BBC conchide că discursul de anexare al lui Putin a fost plin de venin la adresa Occidentului, iar președintele Rusiei pare să vrea dezvoltarea sentimentelor naționaliste și antioccidentale în țară. Dar de fapt totul este o diversiune pentru a îndepărta atenția de problemele interioare ale țării și de pe câmpurile de luptă din Ucraina.

Analiza integrală la BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday