UPDATE, ora 12.00. Bloggerul militar rus Rybar publică o hartă a situației de la ora 10, în această dimineață și arată că ieri a fost dislocat suplimentar spre Liman un regiment rus de infanterie, prin coridorul îngust dintre Iampil și Zaricine. Aceste forțe “au intrat în luptă din marș” spre nord, pentru a lărgi coridorul de comunicație cu Liman, care era oricum bombardat de ucraineni.

Forțele Armate ale Federației Ruse s-au retras de la Iampil la Liman. “Armata Ucraineană a spart defensiva rusă și a forțat trupele ruse să se retragă în interiorul orașului Liman. În acest moment, linia defensivă Liman s-a restrâns la granițele administrative ale orașului însuși”, mai adaugă Rybar, care apoi continuă: “Dacă nu se iau măsuri de urgență pentru a elibera Limanul și a transfera o parte semnificativă a rezervelor, atunci orașul, împreună cu apărătorii săi, vor cădea și nimic nu va împiedica formațiunile ucrainene să dezvolte o ofensivă adânc în teritoriile rusești”.

Ultima referire, la înaintarea ucraineană în adâncime, pare a sugera posibilitatea unui nou colaps al frontului pe distanțe mari, și are probabil în vedere informațiile privind controlul pe care grupurile de “cercetare în forță” ucrainene îl exercită acum asupra autostrăzii spre Svatove (vezi harta de mai jos) și o deschidere spre Lisiceansk.

Știrea în forma inițială.

Potrivit corespondenților occidentali de la Moscova, în Piața Roșie se va desfășura astăzi o amplă manifestație și un concert, în cadrul cărora Vladimir Putin va anunța anexarea teritoriilor ocupate și se va adresa mulțimii.

Direcția ucraineană de informații militare (GUR) a raportat că Belarus se pregătește să găzduiască până la 20 de mii de soldați ruși mobilizați și că se fac pregătiri pentru utilizarea aerodromurilor militare din apropierea Ucrainei, unde ar fi ajuns deja aeronave Suhoi Su-30 (pentru supremație aeriană). ISW consideră însă că este mai probabil ca Rusia să folosească infrastructura de antrenament din Belarus, dar că “este extrem de puțin probabil ca aceasta să indice iminența implicării Belarus în războiul purtat de Rusia în Ucraina”. ISW evaluează, de asemenea, că Rusia nu are capacitatea de a forma rapid o forță de lovitură terestră de la zero sau din unitățile existente în Belarus, astfel încât să poată amenința din nou Kievul sau nordul Ucrainei.

Frontul de Est. Sursele ruse spun că joi seara ucrainenii au finalizat încercuirea zonei Liman, tăind și ultima rută de aprovizionare sau de retragere. Nu este însă clar câți soldați ruși mai sunt în Liman, raportările privind retragerea acestora fiind contradictorii sau neverificate. Acum două zile, sursele ucrainene vorbeau de trei mii de soldați ruși care s-ar fi aflat pe punctul de a fi încercuiți, dar aseară Aleksei Arestovici, consilier special al Președinției Ucrainene, a vorbit despre o posibilă retragere a două batalioane ruse și o brigadă a milițiilor separatiste.

Implicațiile unei eventuale căderi a Liman sunt destul de mult dezbătute de analiștii militari ruși, atât pentru axa de la nord de această locație spre Svatove-Kupiansk, cât și pentru direcția (est) Lisiceansk-Severodonețk. Adjunctul operațional al Statului Major General al Ucrainei, Aleksei Hromov, a declarat ieri că Divizia a 4-a de tancuri rusă a suferit pierderi semnificative în ultimele săptămâni, la Kupiansk.

Frontul de Sud. Ieri nu au fost raportate manevre la sol ale Armatei Ucrainene în regiunea Herson, aceasta mulțumindu-se să bombardeze mai multe baze ruse. În schimb, Statul Major Ucrainean a raportat că trupele ruse au încercat să înainteze de-a lungul râului Inhuleț. Potrivit aceleiași surse, Rusia a desfășurat 2.000 de oameni, dintre cei proaspăt mobilizați, în regiunea Herson, cei mai mulți fiind din comunitatea tătară din Crimeea. Acești oameni nu au primit niciun fel de instruire, fiind trimiși direct pe front, într-o zonă în care Armata Ucraineană duce un război de uzură și de distrugere planificată a forțelor și mijloacelor tehnice ale Rusiei.

Surse alternative: ISW, NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday