Garda de Coastă a Suediei a precizat că ultima scurgere descoperită este la conducta Nord Stream 2, la foarte mică distanță de o altă breșă din Nord Stream 1. În total, autoritățile din Danemarca și Suedia au descoperit patru astfel de scurgeri din gazoducte, două în interiorul zonei exclusiv economice marine a Danemarcei, iar celelalte două în zona exclusiv economică marină a Suediei.

Presa internațională scrie că unii oficiali europeni de securitate au observat luni și marți mai multe nave de suport rusești în apropierea locului unde au fost descoperite scurgerile. Totuși, acest lucru nu poate fi de ajuns pentru a acuza oficial Rusia de orice fel de implicare. Un oficial militar danez a subliniat faptul că prezența navelor nu indică neapărat faptul că Moscova este în spatele avariilor, deoarece prezența acestora în Marea Baltică nu este neobișnuită.

Seismologii au transmis că mai multe explozii subacvatice au avut loc chiar înainte ca scurgerile să apară. Aviația daneză a publicat marți imagini cu scurgerile de gaze din conductele Nord Stream, iar cea mai mare dintre cele trei are un diametru de peste un kilometru. La doar o zi de la publicarea imaginilor, miercuri, Danemarca și Suedia au anunțat că investigațiile confirmă faptul că explozia conductelor a fost cauzată de acțiuni de sabotaj.

Șeful serviciului finlandez de informații a precizat că atacurile sunt “un exemplu clasic al modului de operare al unui stat anume”, fără a preciza însă despre care stat este vorba. Totuși, mai multe țări suspectează Rusia de implicarea în sabotaj, zvonuri pe care Kremlinul le-a respins, dar a sugerat în schimb că profiturile companiilor americane care exportă gaze naturale în Europa “au crescut brusc” . Autoritățile daneze din domeniul energetic explică faptul că o intervenție subacvatică nu poate avea loc decât peste o săptămână, cel mai devreme, iar până atunci vor mai exista scurgeri. Cel mai probabil, în primă fază vor fi trimise drone subacvatice pentru a cerceta conductele. 

Surse: BBC, Sky News, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday