Potrivit ISW, Kremlinul ar putea amâna temporar anunțarea anexării teritoriului ucrainean ocupat de ruși pentru a pregăti mai bine spațiul informațional și organizarea administrativă rusă. Vineri, 30 septembrie, fusese anunțat un discurs al lui Vladimir Putin, după ce joi Duma de Stat programase un vot pentru anexarea celor patru regiuni din Ucraina care și-ar fi declarat adeziunea la Rusia prin așa-zisele referendumuri din ultimele zile. Dar, cu excepția regiunii Luhansk, Armata Rusă nu controlează integral niciuna din cele patru regiuni, iar soldații ucraineni sunt pe punctul de a intra și în Luhansk (spre Lisiceansk).

Ieri, președintele Dumei, Viaceslav Volodin, a anunțat că votul ar trebui amânat până pe 3 sau 4 octombrie. Site-ul Meduza (în limba rusă, dar care operează din Letonia), a citat surse de la Kremlin potrivit cărora Putin ar fi decis “să nu grăbească lucrurile”, momentul fiind unul de mare nemulțumire, din cauza mobilizării haotice din Rusia. Reuters, care confirmă declarația liderului Dumei, arată în același timp că în Piața Roșie din Moscova a fost amenajată o scenă cu ecrane video uriașe și panouri care proclamă “Donețk, Luhansk, Zaporijie, Herson – Rusia!”

Într-adevăr, și pe rețelele de socializare sunt informații care indică nu numai faptul că liderii regiunilor ocupate au ajuns la Moscova, dar mai multe străzi din capitala rusă vor fi vineri închise pentru un eveniment nenominalizat, cel mai probabil un marș de susținere, un miting sau o sărbătoare publică legată de anexarea teritoriilor ucrainene.

În toate situațiile, experții cred că este esențial modul în care Putin se va referi la apărarea noului teritoriu, pe care nu numai că sunt acum trupe ucrainene, dar Armata Rusă se află în defensivă sau chiar în retragere. Acum trei zile, canalele ruse de propagandă anticipau că Putin va da un ultimatum Ucrainei, constând într-un termen scurt de oprire a ofensivei și retragere din cele patru regiuni administrative, înainte de a declara oficial război.

Între timp, pe Frontul de Est, Armata Ucraineană continuă să avanseze în jurul Liman și de la Kupiansk spre Svatove, în regiunea Luhansk. Sursele ruse cred că înfrângerea trupelor lor din Liman este iminentă, ucrainenii avansând spre vest, nord și nord-est de această localitate.

ISW arată că “o prăbușire a pungii operaționale Liman va avea probabil o consecință extrem de importantă pentru gruparea rusă din nordul Donețk și vestul regiunii Luhansk și ar putea permite ucrainenilor să amenințe toată apărarea rusă de-a lungul graniței de vest a regiunii Luhansk și în zona Severodonețk-Lisiceansk”. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării nu suflă o vorbă despre situația de la Liman și nici nu pare pregătit pentru prăbușirea acestui sector al primei linii, ceea ce ar putea reduce și mai mult moralul Armatei Ruse. ISW arată că acest tip de pregătire informațională este foarte importantă, pentru că, la fel ca la Harkov, prăbușirea unui front poate induce panică pe scară mai largă la nivelul trupelor.

În schimb, Frontul de Sud pare mult mai stabil, manevrele ucrainene la sol fiind limitate în ultimele zile, în vestul regiunii Herson.

Rușii chiar au efectuat contraatacuri limitate la 15 km SV de Davidiv Brid, spre capul de pod ucrainean din stânga râului Inhuleț. Au existat raportări privind bombardarea de către Armata Ucraineană a conductei de produse petroliere care leagă Crimeea de Herson. Sursele ruse vorbesc de o acumulare de forțe ucrainene în zona Vugledar, la cotul dintre Frontul de Sud și cel de Est.

Surse alternative: ISW, Reuters, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday