Țara nordică, care a solicitat aderarea la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia, are mai multe piste de rezervă care îndeplinesc condiții similare de utilizare în timp de război. Dar infrastructura rutieră situată în Joutsa (centrul țării) nu a mai fost folosită de zeci de ani din cauza importanței sale ca principală autostradă care leagă capitala Helsinki de orașele din nord.

Pentru a-și proteja flota, forțele aeriene finlandeze își pot dispersa rapid aeronavele în toată țara și, prin urmare, exersează pe bazele rutiere anual. “Amenințarea din partea Rusiei sau acțiunile Rusiei cu rachetele de croazieră și rachetele balistice (în Ucraina) demonstrează că conceptul de operațiuni dispersate este corect, a transmis reprezentantul Forțelor Aeriene finlandeze. 

Sute de localnici s-au adunat miercuri pe marginea drumului în Joutsa pentru a urmări cum piloții exersează aterizarea pe o porțiune de doi kilometri a autostrăzii închise, sau “alimentarea la cald” a unui avion de luptă cu motoarele pornite.

La exercițiu participă aproximativ 200 de militari și avioane de luptă F/A-18 Hornet, avioane de antrenament Hawk Mk 51, dar și alte avioane militare, potrivit șefului Academiei Forțelor Aeriene Finlandeze.

Sursa: Reuters.

Foto: Ilmavoimat – Flygvapnet – Finnish Air Force

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday