Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, au susținut o conferință comună de presă în care au propus o nouă rundă de sancțiuni pentru persoane și alte entități din Federația Rusă, ca urmare a organizării referendumurilor în patru regiuni ucrainene și a declarării mobilizării militare parțiale.

Noile restricții vizează diverse importuri din Rusia în valoare de șapte miliarde de dolari, precum și limitări în privința exporturilor tehnologice. Vor fi sancționați și rușii implicați în organizarea scrutinelor considerate ilegale de Ucraina și UE, iar europenii nu vor mai putea să facă parte din consiliile de administraţie ale companiilor ruseşti de stat. Un exemplu de asemenea oficial a fost fostul cancelar german Gerhard Schroder, membru al Consiliului de Administrație al companiei rusești de stat Rosneft.

Ursula von der Leyen a anunțat și intenția de a impune un plafon prețului petrolului rusesc destinat țărilor subdezvoltate sau în curs de dezvoltare, ca urmare a unui acord la nivel de G7. După cum a declarat și președintele Comisiei Europene, pachetul anunțat astăzi este o bază juridică pentru viitoare plafonări de preț ale petrolului. Acordul G7 menționat de oficialul european prevede restricții pentru folosirea rețelelor de transportat petrol, precum și pentru firmele de asigurare a transporturilor, de care țările terțe sunt dependente pentru a aduce proviziile din Rusia. G7 poate face acest lucru deoarece controlează majoritatea pieței asigurărilor pentru transporturi maritime, conform DW. La rândul său, Moscova are nevoie de un număr imens de nave pentru a-și putea realiza exporturile și ar putea avea dificultăți să le găsească. 

Surse alternative: DW, Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday