Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a declarat căorice întrerupere deliberată pe infrastructura energetică europeană este cu totul inacceptabilă și va fi întâmpinată cu un răspuns ferm și unit. Vom sprijini orice investigație menită să obțină clarificări cu privire la ceea ce s-a întâmplat și vom lua măsuri suplimentare pentru a crește rezistența securității noastre energetice”.

Oficialul s-a referit la cele trei scurgeri de gaze din conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, identificate de autoritățile din Danemarca și Suedia. Cele două state au informat, în urma unor investigații, că fisurile nu pot fi puse pe seama unor accidente, ci au fost cauzate prin acte deliberate (sau sabotaj). Ulterior, și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, s-a referit la aceste incidente ca la acte de sabotaj.

Dacă Nord Stream 2 a fost umplută cu gaze, dar nu a mai fost operaționalizată, fluxul prin Nord Stream 1 a fost redus în mod repetat după izbucnirea războiului, până ce Rusia a sistat livrările către Germania.

Sursă alternativă: Reuters

Sursa foto: Twitter Josep Borrell Fontelles

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday