Potrivit unui raport preluat de presa internațională, Meta a destructurat cea mai mare rețea de conturi rusești descoperită de la debutul invadării Ucrainei de către Rusia, care distribuia informații false în țări europene privind desfășurarea evenimentelor de pe frontul ucrainean. De exemplu, conturile blocate de Meta au creat și au distribuit link-uri către peste 60 de site-uri web, ce preluau în mod fals identitatea unor agenții internaționale de presă legitime precum Der Spiegel, The Guardian, Bild și ANSA, astfel încât să-și crească credibilitatea. 

Rețeaua administrată de entități rusești era alcătuită din peste 2.000 de conturi și pagini pe Facebook. Aceasta a început din luna mai să răspândească în țări europene precum Franța, Germania, Italia și Marea Britanie informații false, “după placul Kremlinului”. În același timp, Meta a transmis că rețeaua rusă a cheltuit peste 100 de mii de dolari pentru promovarea prin reclame pe rețelele Instagram și Facebook, ca parte a campaniei.

În paralel, Meta a mai precizat că a destructurat o altă rețea similară de conturi, administrată de entități din China. Compania care deține Facebook, WhatsApp și Instagram a precizat că rețeaua s-a folosit de mai multe platforme de social-media pentru a promova informații false privind politica internă a SUA înaintea alegerilor generale care urmează să aibă loc în luna noiembrie. Totodată, raportul arată că organizația din mediul online a încercat să influențeze politica externă a Cehiei față de China și Ucraina. 

Ambele rețele au fost desființate de Meta pentrueforturi coordonate de a manipula dezbaterea publică pentru un scop strategic, în care conturile false sunt esențiale unei astfel de operațiuni. Demersul acesta are loc în contextul în care compania Meta (fosta Facebook) a fost criticată în trecut pentru eforturile insuficiente de eliminare a conturilor false pe rețelele sale de socializare. 

Surse: Euronews, The Guardian
Foto: Dreamstime Rokas Tenys

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday