Rusia va anunța astăzi rezultatele referendumurilor falsificate din regiunile ocupate și sunt toate semnele că în următoarele două zile va fi proclamată alipirea lor la Rusia. Acest lucru nu are o mare relevanță nici pentru Ucraina, nici pentru comunitatea internațională, demersurile nefiind recunoscute nici de aliații Rusiei – Serbia și Kazahstan au spus explicit acest lucru, în timp ce China s-a pronunțat în Consiliul de Securitate al ONU care discuta problema referendumurilor destul de explicit: “Suntem consecvenți în poziția și propunerea noastră cu privire la modul de a privi și gestiona problema Ucrainei – suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor ar trebui respectate”, a spus ambasadorul Chinei la ONU.

Între timp, Armata Ucraineană a reușit încercuirea operațională a forțelor ruse din Liman, un oraș considerat cheie pentru avansarea ulterioară spre Luhansk. Asta înseamnă că deși încercuirea nu este completă, ultima rută de ieșire din Liman este în raza artileriei ucrainene, iar rușii nu mai au de fapt rute de ieșire sau de aprovizionare din oraș. Mai la nord, pe Frontul de Est, Armata Ucraineană și-a securizat împrejurimile orașului Kupiansk și pare a controla toate (sau cele mai multe) treceri peste râul Oskil, linia de apărare stabilită de ruși după retragerea din Harkov. Analiștii militari ucraineni spun că probabil urmează o nouă retragere a Armatei Ruse, pe un aliniament aflat dincolo de granița regiunii Luhansk, între Svatove și Kremina.

Pe Frontul de Sud, Armata Ucraineană a continuat să bombardeze barjele rusești care aduc peste Nipru muniții, provizii și trupe, într-un război de uzură menit să epuizeze resursele Armatei Ruse aflate la nord de râu. Aviația Rusă încearcă să riposteze față de aceste lovituri (probabil pentru a prezerva rezervele trupelor la sol prinse dincolo de Nipru) dar Ucraina pare a-și fi îmbunătățit apărarea antiaeriană pe acest front și reușește zilnic să doboare avioane și drone rusești în regiunea Herson. În ultima săptămână Rusia a priedut aici șase avioane și elicoptere, dintre care ieri un Sukhoi Su-25.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday