Oficiul Federal de Statistică al Germaniei (Destatis) transmite că evoluția vine pe fondul numărului mare de cetățeni ucraineni care au părăsit țara natală din cauza războiului declanșat de Rusia la sfârșitul lunii februarie. Aproximativ 750 de mii de ucraineni au fugit în Germania în prima jumătate a acestui an.

Instituția germană spune că, în total, aproximativ un milion de imigranți s-au stabilit pe teritoriul țării în primele șase luni ale anului în curs, însă creșterea populației cu doar 843 de mii este cauzată de sporul natural negativ. Astfel, numărul deceselor din Germania din primele șase luni l-a depășit pe cel al nașterilor cu 161 de mii.

Pentru comparație, în anul 2021, populația Germaniei a crescut cu doar 82 de mii de persoane, iar numărul imigranților din prima jumătate a anului trecut a fost de 134 de mii.

Destatis a mai raportat că, după unificarea celor două republici germane, RDG și RFG, pe 3 octombrie 1990, cea mai mare creștere de la an la an a populației a fost înregistrată în 1992 (+700 de mii de rezidenți), când granițele țărilor est-europene au fost deschise, iar războaiele Iugoslave începuseră deja de un an. Ulterior, recordul din 1992 a fost doborât în timpul crizei refugiaților din 2015, când cancelarul de atunci, Angela Merkel, a permis refugiaților sirieni să se așeze pe teritoriul Germaniei (+978 de mii de rezidenți).

Sursa: Destatis

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday