Presa internațională scrie că mii de manifestanți s-au strâns în jurul Arenei Budokan din Tokyo, acolo unde au loc funeraliile fostului premier japonez Shinzo Abe, pentru a-și exprima dezacordul față de ceremonia organizată de actualul guvern. Protestatarii susțin că funeraliile de stat sunt obiceiuri ce ar trebui păstrate doar pentru membrii familiei imperiale din Japonia.

Alți manifestanți consideră, conform BBC, că funeraliile de stat ar trebui organizate pe baza “activității politice și contribuțiilor” aduse de un premier la dezvoltarea Japoniei, ci nu doar pentru “durata guvernării”.

Un alt grup de protestatari s-a declarat nemulțumit de faptul că funeraliile de stat au fost organizate cu resurse naționale prețioase, ce ar fi putut fi direcționate către atingerea unor obiective economice. De altfel, costurile ceremoniei sunt estimate de către BBC la 11,3 milioane de dolari.

Totuși, în paralel, mii de persoane s-au strâns pentru a aduce un ultim omagiu celui mai longeviv prim-ministru din istoria Japoniei, care a condus țara timp de peste opt ani. La funeralii participă și premierul Ciucă, însoțit de Marcel Ciolacu. Shinzo Abe a murit în urmă cu trei luni la spital, după ce a fost împușcat la un eveniment electoral.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday