În analiza sa zilnică, ISW arată că anexarea teritoriilor ocupate ar putea avea loc înainte sau la scurt timp după 1 octombrie, dată care coincide cu începutul ciclului normal de recrutare de toamnă din Rusia.

Odată anexate forțat teritoriile lor, locuitorii acestora vor deveni automat cetățeni ruși, iar “Kremlinul va ordona, probabil, Ministerului rus al Apărării să includă civili ucraineni din teritoriul ucrainean ocupat și anexat în ciclul de recrutare, extinzând mobilizarea forțată a civililor ucraineni pentru a lupta împotriva Ucrainei. (…) În calitate de “cetățeni ruși”, conform legii ruse, toți bărbații ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani din teritoriile anexate ar deveni eligibili pentru recrutare”, mai arată ISW, care remarcă faptul că, deși acești civili nu îndeplinesc criteriile legale pentru actualul ordin de mobilizare parțială, deoarece niciunul nu are “experiență în Armata Rusă”, regulile decretului de mobilizare sunt încălcate oricum și în Rusia.

Pe Frontul de Est, situația se schimbă destul de repede, ucrainenii reușind avansări poziționale la nord de Liman și pregătind, după toate semnele, o spargere a frontului spre Kupiansk. Pozițiile lor la est de râul Oskil sunt lărgite și consolidate, dar rușii apără cu destul de multă îndârjire zona Liman. În Donbas, Grupul Wagner atacă pozițiile ucrainene din jurul Bakhmut, iar analistul ucrainean Oleg Jdanov a admis posibilitatea ca acestea să efectueze o retragere pozițională la sud de oraș.

Pe Frontul de Sud, rușii au atacat din nou cu drone kamikaze iraniene Odesa. Imaginile arată că cel puțin una a fost interceptată, dar Armata Ucraineană susține că le-a doborât pe toate trei înainte ca acestea să își atingă ținta.

Separat, presa ucraineană a susținut (într-un raport neconfirmat oficial) că Armata Ucraineană a identificat și a distrus centrul de control al dronelor iraniene din orașul Herson. Aproximativ 50 de piloți ruși, precum și 20 de instructori iranieni ar fi murit în urma atacului.

Surse alternatiuve: ISW, Reuters, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday