Iran Human Rights (IHR) informează că printre cei uciși se numără șase femei și patru copii. De asemenea, precizează că numărul persoanelor arestate nu este încă oficial și estimează că ar putea fi de ordinul sutelor. În ciuda informațiilor furnizate de organizație, autoritățile iraniene transmit că au fost confirmate până acum 41 de decese.

IHR spune că videoclipurile pe care a reușit să le obțină dovedesc că autoritățile iraniene au folosit muniție reală pentru a dispersa protestele organizate în 14 provincii din țară. De asemenea, organizația atrage atenția asupra “atenției” pe care protestatarii arestați o primesc și cere intervenția de urgență a comunității internaționale. 

Actele de tortură și maltratarea protestatarilor sunt acțiuni grave, iar utilizarea muniției reale împotriva manifestanților reprezintă o crimă internațională. Facem apel la comunitatea internațională să ia măsuri practice, în mod cert, pentru a opri uciderea și maltratarea populației. Lumea trebuie să apere revendicările drepturilor fundamentale ale poporului iranian, a declarat directorul IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam. Organizația transmite totodată că accesul la informații este controlat de autoritățile iraniene, care au restricționat accesul la internet în țară.

Protestele din Iran au izbucnit în urmă cu două săptămâni, după ce o tânără de 22 de ani, Mahsa (Jina) Amini, a fost ucisă în bătaie de Poliția Moralității din cauză că nu purta corect hijabul (acoperământul islamic). De atunci, protestele s-au răspândit în întreaga țară și în alte orașe din lume. Astăzi, sute de femei au protestat și în nordul Siriei pentru a-și arăta susținerea față de tânăra ucisă.

Surse: Iran Human Rights, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday