Ministerul de Externe al Kazahstanului anunță că guvernul nu va recunoaște anexarea de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei, chiar dacă țara sa este unul dintre partenerii apropiați ai Rusiei. ”În ceea ce privește organizarea de referendumuri, Kazahstanul pornește de la principiile integrității teritoriale a statelor și al coexistenței pașnice”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Aibek Smadiyarov.

Președintele kazah, Kassym-Jomart Tokayev, a cerut în repetate rânduri soluționarea conflictului ucrainean în conformitate cu Carta Națiunilor Unite. ”Ne reconfirmăm disponibilitatea de a oferi toată asistența posibilă pentru stabilirea unui dialog politic. În același timp, țara noastră consideră că menținerea stabilității la nivel regional și global este cel mai important obiectiv”, a mai adăugat Smadiyarov. De altfel, presa internațională a relatat în ultimele săptămâni că autoritățile de la Astana au încercat să se delimiteze de Rusia odată cu războiul din Ucraina.

Reamintim că Rusia a organizat referendumuri pentru anexare în patru regiuni ocupate din Ucraina, însă planul lui Vladimir Putin de a anexa o mare parte din țara vecină a fost aspru criticat de țările occidentale.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday