Lira sterlină deschide săptămâna la cel mai scăzut nivel din istorie față de dolar. Temeri că guvernul britanic va fi nevoit să se împrumute prea mult pentru a aplica tăierile de taxe anunțate vineri.

Lira sterlină a scăzut cu 5% în deschiderea piețelor asiatice și s-a situat pentru scurt timp în jurul valorii de 1,033 dolari, cel mai mic nivel din istorie în raport cu moneda americană. Ulterior, a urcat peste 1,06 dolari.

Declinul lirei are loc după ce guvernul de la Londra a anunțat mai multe reduceri de taxe, în încercarea de a stimula creșterea economică. Planul include, printre altele, anularea unei creșteri planificate a impozitului pe profit la 25%, menținând-ul la 19%.

Guvernul estimează că aceste reduceri vor totaliza 45 de miliarde de lire sterline până în 2026-2027, dar investitorii se tem că nivelul datoriei publice va crește din această cauza, într-un moment în care economia se află deja sub presiune. Astfel, aceștia s-au reorientat spre dolar, care a ajuns astăzi la cel mai mare nivel din ultimele două decenii și față de euro.

Folosim cookies