Lira sterlină a scăzut cu 5% în deschiderea piețelor asiatice și s-a situat pentru scurt timp în jurul valorii de 1,033 dolari, cel mai mic nivel din istorie în raport cu moneda americană. Ulterior, a urcat peste 1,06 dolari.

Declinul lirei are loc după ce guvernul de la Londra a anunțat mai multe reduceri de taxe, în încercarea de a stimula creșterea economică. Planul include, printre altele, anularea unei creșteri planificate a impozitului pe profit la 25%, menținând-ul la 19%.

Guvernul estimează că aceste reduceri vor totaliza 45 de miliarde de lire sterline până în 2026-2027, dar investitorii se tem că nivelul datoriei publice va crește din această cauza, într-un moment în care economia se află deja sub presiune. Astfel, aceștia s-au reorientat spre dolar, care a ajuns astăzi la cel mai mare nivel din ultimele două decenii și față de euro.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday