Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat în cadrul Adunării ONU de la New York că Uniunea Europeană trebuie să îi susțină pe cetățenii ruși care doresc să părăsească țara pentru a evita înrolarea. De asemenea, a cerut excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU și a condamnat declarațiile Kremlinului în care acesta susține că Occidentul ar amenința securitatea Rusiei.

În cadrul unui interviu acordat Politico, liderul european a explicat că UE ar trebui să găzduiască, conform regulilor sale, cetățenii care sunt în pericol în statele lor, din cauza opiniilor politice pe care le au. 

“Dacă în Rusia oamenii sunt în pericol din cauza opiniilor lor politice, pentru că nu urmează decizia nebună a Kremlinului de a purta un război cu Ucraina, trebuie să luăm în considerare acest aspect.”

Declarațiile lui Charles Michel vin înaintea reuniunii ambasadorilor UE, de luni, în care se va discuta despre răspunsul pe care Uniunea îl va da mobilizării populației, decretate de Putin. 

Totuși, Politico explică faptul că este posibil ca o parte a statelor europene să nu susțină măsura propusă de președintele Consiliului European. Luna aceasta, au existat discuții cu privire la interzicerea vizelor pentru cetățenii ruși. O parte a statelor membre au dorit o interdicție totală a acestora până la finalizarea războiului, dar până la urmă s-a luat doar decizia întârzierii birocratice a acordării vizelor. 

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday