Potrivit The New York Times, care citează surse militare americane, preluarea comenzii militare direct de către Vladimir Putin a prelungit rezistența Rusiei pe Frontul de Sud. În ciuda pierderilor foarte mari și a încercuirii trupelor sale cu spatele la râul Nipru, care nu mai are poduri viabile, iar aprovizionarea se poate face doar cu barje (și acelea bombardate de ucraineni), Putin a refuzat o cerere a comandanților militari de la Herson de retragere în stânga Niprului și de organizare a apărării acolo. De aici, acțiunile oarecum disperate de întârziere a avansării ucrainene, prin bombardarea barajelor de la Krivoi-Rog pentru creșterea nivelului râului Inhuleț și afectarea (limitată) a podurilor de pontoane făcute de ucraineni peste acest râu din vestul regiunii administrative Herson.

Pe de altă parte, rezultatul politizării comenzii militare, care poate întârzia eventuale ordine de retragere organizată, poate fi încercuirea unor mari unități, sau retragerea acestora prea târziu pentru a mai putea evacua și tehnica de luptă, așa cum s-a întâmplat la Izium.

Frontul de Est. Armata Ucraineană a avansat la nord de Liman, făcând nu una ci două breșe în apărarea rusă. Armata Rusă riscă acum încercuirea în două pungi, dacă nu va alege să se retragă. Liman este însă un punct cheie pentru avansarea spre Lisiceansk și Severodonețk, însă, la fel ca la Balaklia, ucrainenii au varianta de a ocoli orașul și de a continua avansarea, în ideea în care ocupanții nu pot rezista foarte mult fără linii de aprovizionare.

Frontul de Sud. Pe internet curg imagini de la așa-numitele referendumuri de alipire din sudul Ucrainei. Invariabil, acestea arată cum ocupanții merg din ușă în ușă, fiecare urnă de votare fiind însoțită de doi soldați înarmați.

Rușii au folosit drone kamikaze (Mohajer-6) de fabricație iraniană pentru a lovi Odesa. Anterior rușii au mai folosit drone kamikaze Shahed-136 în Ucraina, două de acest fel fiind doborâte ieri la Krivoi-Rog.

Oficialii ruși de ocupație au susținut că un grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere a spart apărarea rusă lângă Polohy și a călătorit spre Rozivka, probabil de-a lungul autostrăzii N08, cu vehicule de teren. Aceste informații nu au putut fi confirmate din alte surse.

Pe de altă parte, aviația ucraineană susține că a efectuat 20 raiduri în ultimele 24 de ore pe frontul de sud, doborând un elicopter rusesc și un Suhoi Su-25. Zilele trecute au existat relatări (neconfirmate) privind lovirea punctuală (cu arme de precizie) a mai multor baterii anti-aeriene rusești din zona Herson, iar activitatea sporită a aviației ucrainene poate indica faptul că aceste lovituri au slăbit semnificativ capacitatea rușilor de a intercepta țintele aeriene.

Surse alternative: ISW, Ukrinform, NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday