Experții precizează că această decizie se bazează pe tensiunile geopolitice în care este implicat Beijingul și pe carantina impusă în multe orașe din China. Analiștii de la JP Morgan explică faptul că Apple a început în urmă cu câțiva ani să producă o parte din dispozitivele sale electronice în India și Vietnam, renunțând ușor la dependența de China, iar acum se pregătește să transforme cele două țări în centre globale de producție.

Într-un raport trimis săptămâna aceasta către clienții băncii, analiștii JP Morgan au estimat că Apple va muta 5% din producția globală a smartphone-urilor iPhone 14 în India până la sfârșitul acestui an și își va extinde capacitatea de producție pentru a se asigura că 25% din totalul telefoanelor vândute la nivel global sunt produse în India până în 2025. 

Totodată, Apple și-a îndreptat atenția și spre Vietnam, unde plănuiește să producă, tot până în 2025, 20% din totalul iPad-urilor și ceasurilor inteligente Apple Watch, dar și 5% din totalul MacBook-urilor și 65% din totalul căștilor wireless AirPods.

India a atras în ultimii ani investiții din partea Foxconn și Wistron, oferind subvenții profitabile pe măsură ce guvernul de la New Delhi urmărește să transforme țara într-un centru global de producție. Analiștii spun că prezența investitorilor străini de rang global, împreună cu “forța de muncă amplă și costuri competitive” fac din India o locație dorită pentru marile companii din tehnologie.

La fel ca Apple, și Samsung, Google, Xiaomi, Oppo, Vivo sau OnePlus și-au exprimat interesul de a stabili o parte considerabilă a producției în India. Experții precizează însă că, “în viitorul apropiat”, China și Taiwan vor continua să câștige cotă de piață datorită structurilor mai bune ale costurilor. 

Surse: Reuters, TechCrunch.

Foto: Seemanta Dutta | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday