SovEcon, o firmă de analiză și consultanță în domeniul agricol, estimează că recolta de grâu din acest an a Rusiei ar putea depășit 100 de milioane de tone metrice, un record absolut la nivel național. Cantitatea prognozată de SovEcon ar fi astfel cu o treime mai mare comparativ cu cea de anul trecut (75,2 milioane de tone) și ar putea contribui la atenuare crizei globale a alimentelor.

Cu toate acestea, Federația Rusă (cel mai mare exportator de grâu din lume) s-ar putea să nu profite prea mult de această recoltă, pentru că exporturile vor fi afectate de taxele vamale mai mari și de blocajele pe lanțurile de aprovizionare, cauzate de războiul produs tot de Rusia.

Deși proviziile de alimente sunt scutite de sancțiunile occidentale în interesul combaterii insecurității alimentare, bancherii și asigurătorii se feresc să încheie contracte cu firme rusești, în timp ce liniile maritime sunt reticente deoarece riscă să-și trimită navele într-o zonă de conflict armat”, a declarat Alexandra Prokopenko, analist independent, pentru Business Insider.

Consiliul Internațional al Cerealelor (organizație interguvernamentală) estimează că producția globală de grâu din acest an va atinge 792 de milioane de tone, cu aproximativ șapte milioane peste prognoză. Înainte de război, exporturile Rusiei reprezentau o cincime din cantitatea de grâu vândută anual la nivel internațional. 

Analiza completă pe Business Insider

Foto: Scharfsinn86 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday