Mai multe surse apropiate serviciilor americane de informații au dezvăluit pentru CNN că în Armata Rusă sunt opinii împărțite asupra modului în care militarii ar trebui să răspundă la contraofensivele lansate de ucraineni. Interceptările de comunicații dintre ofițerii ruși arată că aceștia se ceartă între ei și se plâng rudelor de acasă despre mecanismul de luare a deciziilor. Dezacorduri există și în rândul comandanților, care cu greu stabilesc în ce loc să concentreze trupele pentru a ține linia defensivă.

Oficial, Ministerul rus al Apărării a anunțat redistribuirea trupelor către Harkov, în nord-estul Ucrainei, însă persoanele citate de CNN în anonimat spun că de fapt, grosul trupelor este pe Frontul de Sud, unde Armata Ucraineană își desfășoară contraofensiva către Herson.

Aceleași surse arată că Vladimir Putin dă ordine directe generalilor de pe câmpul de luptă, o strategie de management atipică unei armate moderne, care nu poate arăta decât că structura de comandă este una disfuncțională, apreciază sursele.

După ce Putin a declarat, miercuri, mobilizarea parțială a populației, americani au considerat gestul ca fiind unul disperat, reliefând deficitul de trupe al Armatei Ruse. Potrivit analiștilor militari, nu este clar dacă suplimentarea efectivelor va face o diferență pe front sau dacă va prelungi conflictul.

Un oficial din cadrul NATO, care de asemenea a vorbit sub protecția anonimatului, a explicat cum Kremlinul și presa din Rusia încearcă să justifice pierderea Harkovului și să-l absolve pe Putin de orice vină. El a adăugat că deja a avut loc o remaniere a conducerii militare, scrie CNN, iar structura de comandă este și mai ”zăpăcită” decât înainte.

Doi oficiali americani din domeniul Apărării au transmis că numărul militarilor trimiși pe Frontul de Est este oricum unul mic, o parte a trupelor alegând să dezerteze. Chiar dacă decidenții ruși reușesc să întocmească un plan, oficialii americani și europeni evaluează că vor exista limitări în ceea ce privește organizarea unui răspuns coerent la contraofensiva ucraineană. Limitele țin de aprovizionare, de liniile de comunicații și de moralul scăzut al soldaților.

Până acum, Armata Rusă a răspuns la progresele ucrainenilor prin bombardamente asupra infrastructurii critice, precum baraje și centrale electrice, rezumă CNN. Una dintre persoanele intervievate spune că oficialii americani consideră aceste lovituri mai degrabă ”unele de răzbunare” decât unele care cu sens operațional.

Este prima mobilizare de la Al Doilea Război Mondial din Rusia, astfel că analiștii militari sunt nevoiți să se bazeze pe date limitate atunci când întocmesc evaluări legate de capacitatea administrativă și militară a țării de a suplimenta efectivele militare cu rezerviști.

Ei consideră că vor exista dificultăți legate de antrenarea, echiparea și integrearea pe câmpul de luptă a acestora. Michael Kofman, directorul Programului de Studii Ruse al Centrului pentru Analize Navale consideră că e rezonabil să spunem că mobilizarea parțială se va reflecta pe front în câteva luni și ar putea extinde capacitatea Rusiei de a susține războiul, dar nu să-i schimbe rezultatul”.

Sursa: CNN

Sursa Foto: Bumbleedee | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday