Prețul carburanților este însă afectat de aprecierea dolarului, moneda în care se tranzacționează produsele petroliere. În urma deciziei FED de creștere a dobânzilor, moneda americană a depășit în cotații 5 lei și este de așteptat ca astăzi să ajungă la această valoare și la cursul oficial.

În același timp, aprecierea dolarului față de celelalte valute, precum și temerile privind intrarea SUA și a economiei globale în recesiune pun presiune pe cotațiile internaționale ale petrolului. Țițeiul european de referință (BRENT) a intrat din nou sub 90 de dolari și se tranzacționează joi dimineața aproape de această valoare.

Potrivit Monitorului Prețurilor, la benzinăriile din România prețurile afișate sunt de 7,1-7,3 lei pentru benzina standard, nivel la care se aplică reducerea standard de 0,5 lei. Acest lucru înseamnă că benzina se vinde cu aproximativ 6,7 lei/litru, iar motorina se vinde cu 8 lei/litru.

Date/Grafic: Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday