Din totalul de 215 de militari ucraineni eliberați de ruși, 108 sunt dintre apărătorii de la Azovstal, care au rezistat 80 de zile și s-au predat pe 18 mai. Cinci dintre ei fuseseră condamnați la moarte. 10 dintre militarii eliberați sunt luptători străini. Cu toții au fost transferați în Turcia.

“A fost un schimb mare de prizonieri. A trecut prin mai multe etape și în diferite locații. Am adus înapoi 215 de oameni din captivitatea Rusiei. Printre ei sunt soldați, polițiști de frontieră, polițiști, marinari, apărători din garda națională, trupe ale forțelor teritoriale, ofițeri vamali și civili. Printre cei eliberați se numără ofițeri, comandanți, Eroii Ucrainei, apărătorii Azovstalului și chiar femei însărcinate””, a spus șeful biroului președintelui Zelenski.

Potrivit oficialului ucrainean, rușii au primit la schimb 55 de soldați căzuți prizonieri, dar și pe Viktor Medvedciuk, un politician ucrainean supranumit “Nașul lui Putin” și considerat trădător în Ucraina.

Pe 18 mai 2022, apărătorii Azovstal s-au predat, în ceea ce a părut a fi o înțelegere între Rusia și Ucraina privind eliberarea lor ulterioară. Totuși, o parte dintre ei au murit pe 29 iulie, în bombardamentul închisorii Olenivka, din teritoriul deținut de separatiștii ruși. La vremea respectivă Rusia a acuzat Ucraina că ar fi utilizat HIMARS pentru a bombarda închisoarea, dar analizezele occidentale au arătat că, mai probabil, închisoarea a fost bombardată chiar de ruși, pentru a ascunde dovezile deturnării unor fonduri alocate pentru renovarea închisorii.

Sursă: Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday