Președintele american Joe Biden s-a adresat azi celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Punctul cheie al întâlnirii din acest an este invadarea Ucrainei de către Rusia.

Mai mulți lideri mondiali au luat cuvântul marți în cadrul adunării. Războiul din Ucraina a apărut frecvent în discursuri, în timp ce mai mulți lideri au vorbit și despre schimbările climatice și despre importanța acțiunii împotriva crizei, subliniind în același timp necesitatea cooperării dintre țări.

Principalele declarații ale lui Joe Biden:

  • În ultimul an, omenirea s-a confruntat cu o criză în creștere, problema cu mâncarea, inundații, Covid, inflație și un război brutal absolut inutil, provocat de un singur om. Un membru al ONU a invadat un stat vecin, Rusia a violat înțelegerile Națiunilor Unite și a luat teritoriile unei țări vecine cu forța.
  • Chiar azi, Putin a amenințat nuclear Europa. Acum Rusia își dorește ca mai mulți soldați să servească țara, să organizeze referendumuri care violează clar reglementările și Carta ONU. Putin spune că trebuia să acționeze pentru că Rusia era amenințată, dar nu este adevărat, nimeni nu a amenințat Rusia.
  • Vedem atacuri asupra școlilor, spitalelor, asupra culturii și istoriei ucrainene. Am găsit morminte în masă în Izium, cadavre care purtau semne ale torturii. Prin război se încalcă dreptul Ucrainei de a exista.
  • Ne-am adunat pentru a condamna acțiunile Rusiei în Ucraina. Mai mult de 125 de miliarde de dolari au fost dați Ucrainei. Peste 40 de țări prezente astăzi aici au contribuit cu miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina.
  • Am ales libertatea, independența, principiile. Suntem aproape de Ucraina, susținem Ucraina. SUA vor ca acest război să se termine în mod corect. Nu poți să iei cu forța teritoriul unei țări. Singura care nu acceptă acest lucru este Rusia.
  • Trebuie să stăm alături de lucruri în care credem și să căutăm o soluție. Suntem solidari cu Ucraina împotriva agresiunii Rusiei. La lupta dintre democrație și autocrație, SUA sunt campionul lumii. SUA sunt pregătite să apere democrația peste tot în lume.
  • Bazele Națiunilor Unite spun că cei care vor ataca și distruge alte țări trebuie să plătească. Principiile au fost stabilite de zeci de țări, cu regimuri diferite. Națiunile Unite sunt dovada, așa cum spunea Truman, că putem găsi un teren comun. Acel pol comun a fost atât de puternic încât 127 dintre noi suntem acum uniți.
  • Vom apăra aceste principii și asta este treaba fiecărui stat membru responsabil. Respingem violența pentru a crește granițele. Trebuie să respectăm cu toții principii simple: să avem un control al armelor, respectarea granițelor, să avem o fundație puternică. Doar așa SUA vor vrea să lucreze. Cred că a venit timpul ca această instituție să devină mai incluzivă, pentru a răspunde mai bine la nevoile erei noastre.
  • Problema climatică, criza alimentară – am făcut din astea o prioritate și ne vom ține de promisiune. De când am preluat funcția am pus accent pe lupta împotriva schimbărilor climatice. Am investit masiv în asta, în energie verde, în reducerea emisiilor și altele.
  • Să fie acesta momentul când găsim în noi voința de a întoarce roata și când ne concentrăm pe problema climatică. Am promis să continui cu 6 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari strângeri de fonduri pentru probleme din sănătate.
  • Să fim clari, sancțiunile noastre permit în mod explicit Rusiei abilitatea de a exporta fertilizator și alimente. Doar Rusia poate pune capăt sancțiunilor. Credem ferm în nevoia de a hrăni populația lumii. Cerem tuturor țărilor să renunțe la restricțiile pe exporturile de alimente. Nimic nu contează dacă părinții nu-și pot hrăni copiii. Trebuie să ne asigurăm că nicio țară nu poate folosi energia drept armă.
  • SUA și G7 intenționează să colecteze 600 de miliarde de dolari până în 2027 în cadrul unui parteneriat pentru investiții în infrastructură globală. Știm că succesul nostru s-a manifestat când alte țări au experimentat succes. Vom conduce prin diplomația noastră pentru a ne impune pentru rezolvarea prin pace a conflictelor. Un război nuclear NU poate fi câștigat și nu trebuie să aibă vreodată loc. Astăzi, după cum am spus, Rusia face amenințări nucleare, China face teste nucleare fără niciun fel de transparență. SUA NU va permite Iranului să obțină o armă nucleară. Nu putem lăsa ca lumea să se întoarcă înapoi cu sute de ani.

Știrea se actualizează…

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday