Procuratura Moscovei a avertizat asupra ”responsabilității participării la acțiuni de masă necoordonate”, plănuite pe internet. Într-un comunicat citat de agenția rusă de presă TASS, Procuratura arată că aceste evenimente nu sunt aprobate de autorități. Atenționează că participarea la astfel de manifestații sau distribuirea de informații pe internet în acest sens ”sunt pedepsite conform legislației administrative și penale” și amintește că pedepsele pot ajunge până la 15 ani de închisoare.

Deja pe rețelele sociale au fost postate imagini cu persoane care se strâng în Novosibirsk sau Tomsk, dar și în Siberia și Orientul Îndepărtat. Conform The Moscow Times, la Irkutsk ar fi fost reținute câteva zeci de persoane. Aceste date sunt dificil de confirmat din cauza legislației care sancționează inclusiv instituțiile de presă ce oferă informații despre proteste.

Aceste manifestații au fost organizate la îndemnul liderilor opoziției din Rusia, în urma mobilizării parțiale decretate de președintele Putin care ar însemna suplimentarea efectivelor Armatei cu până la 300 de mii de rezerviști. Un apel la proteste în marile orașe a venit din partea Vesna, o coaliție rusă ce a manifestat constant anti-război, care a spus că anunțul liderului de la Kremlin se traduce prin ”aruncarea a mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – în mașina de tocat carne a războiului. Războiul e acum la ușa fiecărei case, a fiecărei familii”.

Și Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut reprezentant al opoziției aflat în prezent în închisoare, l-a criticat din nou pe Vladimir Putin prin intermediul rețelelor de socializare: ”Este clar că războiul criminal se înrăutățește și se adâncește, iar Putin încearcă să implice cât mai mulți oameni în asta”.

Surse: Reuters, TASS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday