În această dimineață am luat act de declarațiile președintelui Putin. Am luat act cu îngrijorare referitoare la mobilizarea parțială a Armatei Federației Ruse și la desfășurarea așa-ziselor referedumuri în Donbas, Herson și Zaporojie. Ne menținem atitudinea echilibrată și vom continua să analizăm cu calm evoluția situației împreună cu aliații din NATO și partenerii din UE”, a declarat și Nicolae Ciucă, în deschiderea ședinței de guvern.

În mod clar, este un discurs pe care trebuie să-l luăm foarte în serios, pentru că nu suntem în control – nu sunt în totalitate sigur nici că el [Vladimir Putin] deține controlul. Ce este cert, acest discurs reprezintă evident o escaladare a situației, a declarat noul ministru britanic de Externe, Cillian Keegan, pentru Sky News.

Încălcarea de către președintele Putin a propriilor promisiuni de a nu mobiliza părți ale populației [pentru război] și anexarea ilegală a unor teritorii ucrainene reprezintă recunoașterea faptului că invazia eșuează. Liderul rus și Ministerul Apărării din Rusia au trimis zeci de mii de cetățeni la moarte, prost echipați și slab coordonați. Nicio amenințare și nicio metodă de propagandă nu pot ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, comunitatea internațională este unită, iar Rusia devine un paria global”, a declarat și ministrul Apărării al Marii Britanii, Ben Wallace.

Vicecancelarul Germaniei, Robert Habeck, a descris mobilizarea parțială anunțată de liderul rus ca fiind un nou pas greșit din partea Rusiei, care, desigur, va fi discutat din punct de vedere politic pentru a putea stabili un mod de răspuns”.

Pe de altă parte, ambasadorul SUA la Kiev, doamna Bridget Brink, a transmis pe Twitter că “referendumurile false și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eșec al Armatei Ruse” și că “Statele Unite nu vor recunoaște niciodată anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene pe care și le însușește și vom continua să fim alături de Ucraina atâta timp cât are nevoie”.

Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că mobilizarea declarată de liderul rus în această dimineață a fost un pas previzibil care se va dovedi în esență “extrem de nepopular”. La fel ca și ambasadorul SUA, Ucraina spune că această decizie a Moscovei nu arată decât că războiul nu decurge conform planului președintelui Putin.

Și ministrul de Externe al Chinei a reacționat la mesajul liderului rus, care a atras un val de atenție din partea întregii lumi. Oficialul de la Beijing a îndemnat toate părțile angajate în conflict să se așeze la masa dialogului și să găsească o metodă pentru a aborda îngrijorările privind securitatea tuturor părților.

Reamintim, într-un discurs preînregistrat difuzat în această dimineață, Vladimir Putin a declarat că Rusia are “diverse arme de distrugere și componente mult mai moderne decât NATO și vom folosi toate mijloacele de care dispunem”.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday