Separatiștii din Luhansk “au votat” primii ca referendumul de alipire la Rusia să aibă loc începând din această săptămână. La scurt timp, și oficialii ruși ai republicii separatiste din Donețk au anunțat că vor să organizeze votul tot între 23-27 septembrie, conform Interfax și Ria Novosti. Ucraina încă mai deține o parte a regiunii Luhansk, iar în ultimele 24 de ore, a reușit să recucerească primele teritorii dintre cele aflate sub ocupația separatiștilor. 

Agenția de presă RIA Novosti a anunțat că și în partea controlată de Rusia din regiunea Zaporijie va urma, zilele următoare, să fie organizat un referendum pentru alipirea la Rusia. De asemenea, Vladimir Saldo, primarul orașului Herson numit în funcție de ruși, a anunțat într-o postare pe Telegram că va începe acțiunile pentru alipirea regiunii cu același nume la Rusia. Primarul nu a precizat însă o dată la care acest referendum ar putea fi organizat.

“Sunt sigur că conducerea Federației Ruse va accepta rezultatele referendumului și regiunea Herson va deveni parte a Rusiei, fiind subiectul cu drepturi depline al unui singur stat”, a declarat șeful administrației, Vladimir Saldo, pe canalul său Telegram. Regiunea Herson care se află în sudul țării este controlată aproape complet de ruși. Chiar dacă forțele ucrainene au reușit să recupereze unele teritorii în cadrul contraofensivei recente, cele mai importante zone au rămas încă sub controlul Rusiei.

În urma acestor anunțuri, administrația prezidențială a lui Volodimir Zelenski a reacționat rapid și a transmis: “Este vorba despre un șantaj naiv, cu amenințări și povești de groază despre așa-zise referendumuri, mobilizări de la cei care știu să se lupte doar cu copii și cu oameni pașnici. Așa arată teama de înfrângere. Inamicul se teme, manipulează într-un mod primitiv. Ucraina va rezolva problema rusă. Amenințarea poate fi eliminată doar prin forță”.

Kremlinul a transmis cu diverse ocazii că problema alipirii acestor teritorii la Rusia trebuie rezolvată la nivel local. Liderul parlamentului rus a spus în această după-amiază, după declarațiile lui Vladimir Saldo, că va sprijini regiunile care vor să se alipească Rusiei. Luna trecută oficiali americani au avertizat că Moscova va manipula rezultatele referendumurilor astfel încât să poată pretinde că ucrainenii din regiunile vizate doresc să se alipească Rusiei. Aceste “unificări” sunt importante în contextul războiului, deoarece Rusia ar putea argumenta că îi sunt atacate teritoriile pentru a justifica o eventuală escaladare a conflictului.

Surse alternative: Reuters, CNN

Foto: Dreamstime / Millafedotova

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday