În timpul unui minut de aplauze în memoria Reginei Elisabeta a II-a, fanii echipei de fotbal Celtic Glasgow au scandat, înaintea meciului disputat împotriva echipei St. Mirren, fraza ”Dacă urăști familia regală bate din palme”, fluturând în același timp un banner pe care era scris același mesaj.

Echipa de fotbal care joacă în primul eșalon din campionatul Scoției a fost deja supusă măsurilor disciplinare ale UEFA după un incident similar care s-a petrecut în timpul meciului de miercurea trecută împotriva echipei Șahtior Donețk disputat în Polonia, în faza grupelor Champions League.

Antrenorul echipei de fotbal nu a vrut să comenteze comportamentul inadecvat al fanilor scoțieni, precizând că nu este prima dată când discută despre acest lucru: “Am abordat aceste subiecte în două conferințe de presă anterioare, nu voi face acest lucru și a treia oară. Înțeleg de ce există interes, dar sunt managerul unui club de fotbal și particip la conferințe de presă dorind să vorbesc despre fotbal. Am abordat această problemă, am făcut tot ce trebuia să facem, este timpul să trecem mai departe”, a declarat selecționerul Ange Postecoglou.

Asociația Scoțiană de Fotbal a amânat mai multe meciuri ce urmau să aibă loc în primul weekend de la moartea Reginei și a oferit cluburilor de fotbal opțiunea de a alege dacă și cum vor organiza momentele de reculegere pe stadioane, odată cu reluarea meciurilor din campionat. 

Nu este prima dată când astfel de manifestări antimonarhiste au loc la competițiile sportive din Marea Britanie. Sâmbătă, un moment de reculegere ținut în memoria Reginei Elisabeta a II-a a fost întrerupt de suporterii Dundee United. De asemenea, suporterii echipei Manchester United au huiduit înainte ca fanii Glasgow Rangers să cânte “God Save the King”. Tot referitor la fanii lui Glasgow Rangers, aceștia au cântat imnul și înainte de meciul din Champions League cu Napoli, în ciuda avertismentelor UEFA de a nu face acest lucru, fiind vorba despre un meci internațional și fiind permis doar un minut de reculegere. 

Surse alternative: Sky News, CNN, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday