Forțele ruse continuă să desfășoare operațiuni ofensive în jurul orașelor Donețk și Bakhmut. ISW consideră că aceste acțiuni sunt “fără sens”, atâta timp cât rușii nu reușesc să trimită rezerve pentru apărarea împotriva contraofensivelor ucrainene. Aparent rușii direcționează forțele disponibile, și așa foarte limitate în rezervă, către Donbas, în timp ce liniile defensive “formate în grabă de-a lungul râului Oskil”, rămân slabe și vulnerabile.

ISW consideră că “acest efort, aproape robotic de a câștiga teren în regiunea Donețk, pare din ce în ce mai divorțat de realitățile generale ale teatrului de luptă”.

Este posibil ca rușii să fi decis să nu apere la modul serios atât cât mai au din zona Harkov (la est de Oskil), în ciuda declarațiilor repetate ale președintelui rus Vladimir Putin că scopul „operațiunii militare speciale” este „eliberarea” regiunilor Donețk și Luhansk.

ISW mai arată că prioritizarea apărării teritoriilor ocupate de ruși în sudul Ucrainei, față de apărarea nord-estului Ucrainei, are sens strategic, deoarece regiunile Herson și Zaporijie sunt de importanță critică atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, în timp ce în nord-est luptele se duc pe zone agricole slab populate.

Principalele evoluții din ultimele 24 de ore:

  • Forțele ucrainene par să-și extindă prezența la est de râul Oskil și la nord de râul Siverski Donețk, ceea ce le-ar putea permite să încercuiască trupele ruse din jurul Liman, iar apoi spre Lisiceansk și Severodonețk.
  • În regiunea Herson, ucrainenii se concentrează în continuare pe împiedicarea aprovizionărilor Armatei Ruse, prin lovirea punctelor critice. Azi-noapte s-au auzit schimburi de focuri în orașul Herson, dar este posibil ca rușii să fi simulat lupte, nu este clar de ce. Agențiile ruse au anunțat că a fost vorba de o “operațiune antiteroristă”.

  • În schimb, ucrainenii au raportat atacuri extinse ale partizanilor asupra bunurilor și logisticii militare ruse din sudul regiunii Zaporijie.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday