Agenția Internațională de Energie Atomică (AIEA) informează că Centrala Nucleară (CN) Zaporijie primește din nou electricitate direct de la rețeaua națională a Ucrainei. Inginerii au reparat una dintre cele patru linii electrice externe, avariate pe rând în contextul războiului. În paralel, angajații agenției energetice de stat au restabilit stocul de combustibil pentru generatoarele pe diesel, folosite ca rezerve în situațiile de urgență.

În comunicatul de presă se arată că linia de 750 de kilovollți asigură electricitatea necesară pentru răcirea celor șase reactoare și pentru celelalte procese de siguranță. Agenția amintește că de la 5 septembrie, toate reactoarele au fost oprite, astfel că uzina nu mai generează energie pentru clienți.

La sfârșitul lunii august, centrala a fost deconectată pentru prima dată de la rețeaua electrică națională, din cauza faptului că liniile electrice au fost avariate și reprezentau un pericol. CN Zaporijie a consumat din propria energie generată și a mai fost alimentată de la o uzină termică din apropiere.

Sursa: Comunicatul AIEA

Sursa foto: Lumppini | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday