Lira sterlină a scăzut cu mai mult de 1% și a ajuns la 1,13 dolari americani, cel mai mic curs de schimb valutar din ultimii 37 de ani. Trading Economics observă că lira a pierdut peste 17% față de dolar în ultimele 12 luni. În comparație cu moneda europeană, lira este la cea mai mică valoare din februarie 2021 – 1,14 euro.

Biroul britanic de statistică a anunțat astăzi o scădere de 1,6% în august a volumului de vânzări cu amănuntul, ceea ce reprezintă cea mai mare scădere lunară din acest an. Este un declin mai mare chiar și față de anticiparea specialiștilor consultați de Reuters.

BNR a cotat astăzi dolarul american la 4.9376 lei și lira sterlină la 5.6206 lei.

Șeful de politică și strategie monetară al Saxobank (bancă de investiții) explică faptul că performanța monedei naționale este afectată și dedeficitele externe masive și de riscurile din jurul politicilor noului prim-ministru”. Liz Truss, învestită în funcția de prim-ministru cu câteva zile înainte de moartea Reginei Elisabeta, a anunțat recent un plafon pentru creșterea prețurilor la facturile de energie, care să fie aplicat timp de doi ani. Reuters notează că această măsură ar putea costa Regatul Unit peste 100 de miliarde de lire.

Surse alternative: Reuters, Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday