Frontul de Est. Forțele ucrainene au traversat râul Oskil între Izium și Liman, potrivit unor surse ruse, și, posibil, și la nord și vest de regiunea Luhansk. ISW consideră că aceste atacuri sunt unele de pregătire a continuare a ofensivei din est. Rușii încearcă să fortifice Liman, pentru a evita înaintarea ucrainenilor spre Lisiceansk și Severodonețk. Potrivit Statului Major Ucrainean, mai multe corpuri ale milițiilor din Luhansk, care au suferit pierderi grele în urma ofensivei ucrainene de la începutul lunii, au fost desființate, iar rămășițele lor au fost adăugate rezervei ruse de la Liman.

ISW arată că o eventuală confirmare a poziției trupelor ucrainene la nord de Luhansk ar indica faptul că linia de front stabilită de ruși pe râul Oskil este slabă iar forțelor ruse s-au retras în realitate mult mai la est de râu.

Frontul de Sud. Forțele ucrainene continuă să-și îmbunătățească pozițiile tactice și sunt angajate în bătălii poziționale. Sunt informații că rușii își consolidează apărarea în nordul regiunii Herson, cu unități de voluntari formate la nivel regional în Federația Rusă.

Rușii continuă încercările de a transfera muniție și echipamente peste Nipru, iar ucrainenii lovesc zonele de concentrare ale acestora. Departamentul de Comunicații Strategice al Ucrainei (StratCom) a raportat că forțele ucrainene au distrus o bază militară rusă din Nova Kakhovka, iar filmările și rapoartele locale au coroborat informațiile StratCom. Bloggerii ruși arată că ucrainenii operează elicoptere în zona capului de pod făcut peste Inhuleț, ceea ce poate indica faptul că forțele ruse s-au retras mai mult din zona respectivă.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday