Comisia Europeană a prezentat astăzi un nou proiect de lege numit Cyber ​​Resilience Act, care vizează securitatea cibernetică a tuturor dispozitivelor cu componente electrice folosite pe teritoriul Uniunii. Acest proiect se referă inclusiv la electrocasnice precum frigidere, telefoanele mobile inteligente, dar și la aplicațiile mobile, în condițiile în care au crescut îngrijorările cu privire la vulnerabilitățile sistemelor de operare, echipamentele de rețea și software-ului.

Astfel, producătorii vor trebui să evalueze riscurile de securitate cibernetică ale dispozitivelor și să asigure remedierea lor în funcție de durata de viață estimată a produsului, sau să vină cu actualizări de soft pentru a le proteja în fața atacurilor cibernetice. De asemenea, în cazul identificării unor probleme, companiile sunt obligate să informeze Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică în termen de 24 de ore și să le rezolve.

Companiile care nu vor respecta normele europene vor primi amenzi de până la 15 milioane de euro sau 2,5% din cifra de afaceri. De asemenea, în cazul în care anumite produse sunt neconforme, autoritățile naționale vor putea interzice sau restricționa vânzarea acestora.

Companiile ar putea economisi până la 290 de miliarde de euro anual prin prevenirea incidentelor cibernetice. Prin comparație, costurile pentru aplicarea noilor reglementări s-ar ridica doar la 29 de miliarde de euro, potrivit executivului UE.

Proiectul de lege a fost anunțat pentru prima dată de președintele Comisiei Europene în septembrie 2021, în contextul în care numărul atacurilor cibernetice la nivelul companiilor și nu numai a crescut simțitor în ultima perioadă. Înainte de a fi adoptat, statele membre, Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European vor trebui să își exprime acordul.

Surse: Euronews, Reuters, Comisia Europeană.

Foto: Nils Ackermann | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday