Comisia Europeană a aprobat astăzi evaluarea preliminară pozitivă pentru prima cerere de plată formulată de România, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba de 2,6 miliarde de euro, din care 1,8 miliarde sunt granturi, iar 0,8 miliarde sunt împrumuturi. 

Până ca tranzacția să fie efectiv efectuată, Comisia va cere Comitetul Economic și Financiar al UE să avizeze această evaluare preliminară. Procedură ar putea dura cel mult patru săptămâni, explică Reprezentanța Comisiei Europene în România într-un comunicat de presă.

În comunicatul citat, este amintit că autoritățile de la București au depus pe 31 mai cererea de plată bazată pe atingerea a 21 de jaloane și ținte. Aceste obiective vizează reforme în domeniul transportului durabil, al decarbonizării, al siguranței rutiere, al pieței energetice sau al combaterii corupției.

PNRR-ul României se ridică la 29,2 miliarde de euro, granturi și împrumuturi. Reprezentanța amintește că statul român a încasat deja 3,7 miliarde de euro sub formă de prefinanțare, în decembrie 2021 și ianuarie 2022.

Sursa: Comunicatul Reprezentanței Comisiei în România

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday